Boonstraat 2E 9220 Moerzeke Hamme
winkel : 0496 66 49 95 -

bedrijf : 0476 41 22 02 -

fruitvereecken@skynet.be

onze oogsten

Om onze oogsten te beschermen, werd sinds 2007 een "antihagelkanon" in gebruik genomen. Na herhaaldelijke mislukte -verhagelde- oogsten, werd geïnvesteerd in een nieuw systeem om de boomgaarden hagelvrij te houden. Het antihagelkanon is een schokgolfgenerator die met grote kracht schokgolven opwaarts de lucht instuurt. Dit geeft een knallend geluid met een frequentie van 8-9 knallen per minuut. Op die manier worden tijdens een onweer de luchtlagen gemengd, waardoor zich geen hagel meer kan vormen en de waterdruppels gewoon als regen vallen. Zo beschermen wij onze boomgaarden en ook een gebied met een straal van ca. 500m-1km rondom het kanon.

Het antihagelkanon wordt evenwel énkel ingezet indien het echt nodig is, d.w.z. bij onweders waarbij de hagelkans reëel is. Dit wordt door de fruitteler 24/24u zeer nauwkeurig opgevolgd a.d.h.v. een waarschuwingssysteem van KMI en bijhorende radarbeelden. Indien nodig wordt het kanon geactiveerd 30-20 minuten alvorens het onweer ter plekke is, wat nodig is om resultaat te hebben. Op die manier hebben wij nu steeds met succes onze oogsten hagelvrij kunnen houden.

In onze 18ha boomgaarden telen wij de meest voorkomende en lekkerste soorten appelen (Delbare, Elstar, Boskoop, Jonagold, Jonagored) en peren (Triomphe de Vienne, St-remy, Durondeau, Conférence, Doyenné). Wij blijven echter steeds innoveren en investeren in nieuwe, verbeterde rassen. Zo vind je bij ons ook exclusieve appelen als Primo en Zari en weldra ook de Sweet Sensation peren!